Centre for Teaching and Learning

Centre for Teaching and Learning
Centre for Teaching and Learning

Queen’s University Centre for Teaching and Learning Presents

Teaching Development Day:
Diversity and Inclusion in Queen’s Learning Environments

 Wednesday, September 6, 2017, 9:00am - 4:00pm

#TDday2017

Overview

This will be a day to acknowledge diversity, in all its forms and work to create inclusive learning environments that respect all participants – teachers and learners alike.  Our Opening Plenary will once again feature Branch Out Theatre who will provide a highly engaging, thought-provoking experience of participatory theatre in original forum theatre scenes created to directly highlight this year’s TD Day themes.

TD Day will bring together students, faculty, and other teaching staff from across disciplines to collaborate and build strong, inclusive communities of teaching and learning at Queen’s.  The day will be filled with interactive sessions aimed to equip participants with new teaching-related skills and perspectives.  To maximize the sharing of strategies and best practices, a resource fair/poster session will be held during the lunch hour.  

Register Now

Not from Queen's? RMC and St. Lawrence Registration

8:30-9:00am Registration 30 minutes Biosciences Atrium
9:00-9:10am Welcome and Introduction 10 minutes Biosciences Atrium
9:10-9:55am

Opening Plenary: Branch Out Theatre

Join us for a highly engaging, thought provoking experience of participatory theatre with Branch Out Theatre. They will be performing an original forum theatre play, adapted to directly highlight this year’s TD Day themes, addressing issues of diversity and inclusion in the classroom. Join the actors on stage and interject alternative approaches to dealing with difference and practice transforming classroom conflicts, scene by scene. Their supported rehearsal of ways to create a more inclusive Queen’s promises to make this a TD Day plenary to remember!

45 minutes Biosciences Atrium
9:55-10:15am Break 20 minutes Biosciences Atrium
10:15-11:15am

Concurrent Sessions A

A.1 Preparing a Teaching Dossier
A.2 Let’s Talk: Facilitating Synchronous and Asynchronous Online Discussions
A.3 Supporting EAL/ESL Students so they can Thrive in their Undergraduate Classes
A.4 Aboriginal Cultural Awareness in the Classroom
A.5 Preparing Your First Science Lab
A.6 Concept Mapping to Build Effective Teams
A.7 Diversifying the Curriculum – From Syllabus to Assessment and Everything in Between
A.8 Responding to Accommodation Requests Effectively and Fairly

60 minutes Biosciences, Humphrey and Theology
11:15-11:35am Break 20 minutes Biosciences Atrium
11:35-12:35pm

Concurrent Sessions B

B.1 PANEL: “What I know now about TAing/Teaching that I wish I knew when I first started”
B.2 Providing Effective Feedback on Student Writing
B.3 Let’s Talk: Facilitating Synchronous and Asynchronous Online Discussions
B.4 Recognizing and Responding to Students in Distress in the Classroom
B.5 Aboriginal Cultural Awareness in the Classroom
B.6 Glocalization: The Ethical Approach to Internationalization
B.7 À la carte assessment: Using an assessment menu to facilitate inclusion
B.8 Diversifying the Curriculum – From Syllabus to Assessment and Everything in Between

60 minutes Biosciences and Humphrey
12:35-1:40pm Lunch (provided) and Poster Session 65 minutes Biosciences Atrium
1:40-2:40pm

Concurrent Sessions C

C.1 PANEL: “What I know now about TAing/Teaching that I wish I knew when I first started”
C.2 Providing Effective Feedback on Student Writing
C.3 Understanding the TA/TF Collective Agreement and Union Resources
C.4 Making Online Learning More Accessible – using common accessibility elements in MS Word and onQ
C.5 Aligning the Assessment with Intended Learning Outcomes: Good Grades reflecting Good Learning
C.6 Preparing Your First Science Lab
C.7 Preparing for your First Tutorial
C.8 Cognitive (in)justice: How writing assignments can disadvantage students from varied academic contexts and how you can help

C.9 Racism, Diversity and Exclusion in the Classroom

60 minutes Biosciences and Humphrey
2:40-3:00pm Break 20 minutes Biosciences Atrium
3:00-4:00pm

Concurrent Sessions D

D.1 Diversity and Inclusion in Graduate Supervision
D.2 When Real Life happens:  How to Capitalize on “teachable moments’ and Build Real-World Connections and Extensions Inside your Classroom
D.3 More Accessibility; Less Individualized Accommodation: Views from QSAS
D.4 Trust Matters: Equity and Excellence in Education
D.5 Preparing for your First Tutorial
D.6 Active Learning Strategies

60 minutes Biosciences and Humphrey

Register Now